Workshop "Psalmodie en hymnen"

Voor de invulling van deze workshop “Psalmodie en hymnen” kunnen we een beroep doen op de bijzonder inspirerende dirigent en hoogstaande musicus Jaan-Eik Tulve uit Estland.

Onmiddellijk na de openstelling van de grenzen van zijn land in 1990 had hij de mogelijkheid om aan het conservatorium in Parijs Gregoriaans te studeren en enkele jaren het Choeur Grégorien de Paris te dirigeren. Bij zijn terugkeer in zijn geboorteland stichtte hij in Tallinn de schola Vox Clamantis die uitgroeide tot een van de beste ensembles ter wereld. 

Jaan-Eik Tulve is één van de toonaangevende dirigenten van dit moment, in het bijzonder als het gaat over Gregoriaans en muziekvormen sterk geïnspireerd door het gregoriaans.

Zijn directie wordt bijzonder sterk gewaardeerd voor haar precisie, haar muzikaliteit, haar veelzijdigheid en haar communicatieve aanpak. Dat het legato zingen binnen het horizontale karakter van het Gregoriaans de basis vormt van zijn muzikaliteit is een element dat hij voortdurend aan bod brengt. 

Dit interactief atelier is bedoeld voor koordirigenten en zangers die vertrouwd met het Gregoriaans repertoire. Enkele leden van het ensemble Vox Clamantis zullen de praktijkvoorbeelden verzorgen en de samenzangmomenten van deze workshop inleiden.